Hund – avl – utstilling

Dokumentaren om Rasehunder som gikk på NRK2 her forleden har skapt stor debatt i mange miljøer og med rette. Jeg satt med en stor klump i magen og så hunder som led pga deformiteter både på den ene og andre måten og det skjærer meg i hjertet at vi mennesker kan la det gå så langt. Mange legger skylden på Kennelklubbene og mener at de bør sette ned foten og rydde opp, men ærlig talt – dette er da faktisk oppdretterens ansvar!!
Jeg mener at fokuset må rettes mot raseklubbene som setter standarden og kravene til sine avlsdyr, dommere må sette foten ned og være kritiske i sin bedømning, men til syvende og sist så er det oppdretteren som bør gå i seg selv og sørge for en etisk forsvarlig hundeavl.
Kennelklubben har klare regler for alt hva angår avl og oppdrett og de gjør mye for å informere og utdanne. Det er så lett å skylde på alle andre men noen bør feie for egen dør!!

Et grelt eksempel men som samtidig gjorde meg usigelig glad, var i Gøteborg på MyDog nå i januar. Jeg satt ringside ved schäfer-ringen og så valper så overvinklet at de ikke fikk med seg bakbena, labbenes OVERSIDE subbet gulvet. Igjen fikk jeg en kjempeklump i magen og hadde mest lyst til å gråte. Si meg en ting – oppdrettere – DETTE ER IKKE FUNKSJONELT.
Men det som gjorde meg så glad var at det ble stilt en Gråschäfer der med en helt normal overlinje som dommeren dømte til BIR-valp. YESS – da er det håp, tenkte jeg.

Jeg har har begynt å kjenne på dette å gå på utstilling. Har fått en litt ekkel fornemmelse og vet at sålenge jeg deltar så støtter jeg også det jeg ikke liker. Det smaker ikke godt.
Jeg ser så mange raser som har problemer både med å gå og puste. Dachsen og Basseten har jo snart ikke ben igjen – de har jo ikke mulighet lenger til å utøve den funksjonen de var ment for. Mops og Pekingeser, Bulldog – ja de kan nevnes i fleng. Men jeg har også vondt av alle disse som står på bordet hele helgen igjennom og børstes og klippes, sprayes og pudres og luftes i små avlukker fylt av sagflis og andres etterlatenskaper – ja om de blir luftet i det hele tatt. Kan man ikke vise hundene som de opprinnelig er? Om hunden er ren og pen, børstet og velstelt så må da det være nok? Er det ikke sunnhet i eksteriør, bevegelse og mentalitet som er viktigst? Det burde det ihvertfall være.

Anne

Om redqliff

Hund som levevei og hobby. Driver Ringerike Hundesenter og tar imot hunder fra hele landet. Konkurrerer aktivt i lydighet, bruks og utstilling. Oppdrett av australsk kelpie under kennelnavnet Redqliff.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Hund – avl – utstilling

  1. Å jo Anne, fortsett på utstillinger du – du har friske og sterke hunder som faktisk er mentalt bra og brukendes til annet en utstillig OG det er det verdt å vise frem 😉
    Gøy å lese om grå-sch !

    Klart det er oppdretters ansvar å avle friske hunder – men her MÅ det da være mye uvitenhet ?
    For meg høres det galt ut å avvle på individer som har ‘feil’ anatomi selv om det er ‘rasetypisk’……? og her mener jeg i min uvitenhet at NKK /dommere har et ansvar som premierer hundene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s